NOVOSTI

„DREAM TEAM” SPREMAN JE ZA DAKAR 2018!

  • 10.11.2017

Po povratku sa sedmog i posljednjeg niza testnih vožnji u Maroku, tim PEUGEOT Total – koji je zauzeo prva tri mjesta na pobjedničkom postolju relija Dakar 2017. – sada je spreman za sljedeće izdanje najzahtjevnijeg svjetskog rally-raida koji će se održavati u Južnoj Americi od 6. do 20. januara 2018. Stéphane PETERHANSEL / Jean Paul COTTRET, Sébastien LOEB / Daniel ELENA, Carlos SAINZ / Lucas CRUZ i Cyril DESPRES / David CASTERA poredat će se na startnoj liniji relija Dakar 2018. za upravljačem sasvim novog trkaćeg automobila sa znakom lava: modela PEUGEOT 3008DKR Maxi.

Sastav tima PEUGEOT Total ostaje isti za reli Dakar 2018., na trkaćem automobilu izvedene su korjenite promjene za optimalne performanse. Tehnička ekipa PEUGEOT SPORT radila je na tome da automobil sa znakom lava postane još pouzdaniji uoči izazova koji ga očekuje! Konstrukcija novog modela PEUGEOT 3008DKR Maxi temelji se na konstrukciji serijskog modela SUV PEUGEOT 3008, koji je proglašen „automobilom godine 2017.”, s 3-litrenim motorom s dvostrukim turbopunjačem i 2 pogonska kotača. Ovjesi su izmijenjeni kako bi bilo lakše upravljati automobilom.

Svih četvero vozača i suvozača aktivno su sudjelovali u programu testnih vožnji tako da je PEUGEOT 3008DKR Maxi ove godine skupio više od 18 000 kilometara u Maroku, Portugalu i Francuskoj. Međutim, svjesni su toga da im nova tehnička pravila ne idu u prilog. Naime, najmanja masa koja je propisana za PEUGEOT povećana je, dok su suparnički automobili postali lakši, čime dobivaju veću slobodu u drugim područjima. Ipak, kao što se obično kaže, najveća poteškoća relija Dakar bit će sama fizionomija tog izazova.

Četiri ekipe tima iz snova PEUGEOT same su, na dva ili na četiri kotača, skupile čak 19 ukupnih pobjeda i 148 pobjeda po etapama, tako da je to najuspješnija postava u povijesti relija Dakar. Usprkos tim dostignućima, PEUGEOT ostaje skroman uoči početka 40. izdanja tog velikog klasika rally-raida – koji se po 10. put održava u Južnoj Americi – a PEUGEOT ga je osvojio šest puta: njegova prva pobjeda seže do daleke 1987. s automobilom PEUGEOT 205T16 Grand Raid.

Red Dot Product Design 2017 za PEUGEOT

  • 20.7.2017
RedDot

Gala dodjela nagrada Red Dot Product Design održana je 3. jula u njemačkom gradu Essen. PEUGEOT je primio nagradu za dva inovativna rješenja. Spoljašnje i unutrašnje dizajniranje novog SUV-a PEUGEOT 3008 nagrađeno je prvom nagradom. Također je nagrađen trotinet s električnim motorom e-Kick kojeg smo razvili zajedno s kompanijom MICRO. Nagrade Red Dot Product Design Award predstavljaju važnu referencu u svijetu dizajniranja, a dodjeljuje ih žiri koji se sastoji od 39 stručnjaka.

Novi SUV PEUGEOT 3008 je oduševio svojim stilom spoljašnosti, a isto tako i dizajnom unutrašnjosti. PEUGEOT i-Cockpit® najnovije generacije donosi potpuno novo postavljeno vozačevo mjesto. Kompaktni volan, visoko ugrađen po mjeri podesiv prikazivač i ekran na dodir ispod kojeg su ugrađene klavirske dirke pobrinut će se za još intenzivnije doživljaje u vožnji. Od početka prodaje u Evropi je novi PEUGEOT 3008 naručilo već više od 150.000 kupaca. Čak 83 % kupaca odlučilo se za nivo opreme Allure, GT Line i GT.

Sa trotinetom s električnim motorom e-Kick možete preći posljednje kilometre puta po gradu nakon što ste parkirali vozilo. Trotinet se zahvaljujući "vodiču" koji olakšava njegovo višenamjensko korištenje može sklopiti u nekoliko sekundi. E-Kick se u Evropi prodaje od novembra 2016.

Marka PEUGEOT je već četvrti put osvojila nagradu Red Dot Product Design Award.  To je ukupno već 37. nagrada za novi PEUGEOT 3008, koji je između ostalog osvojio i prestižni naziv Car of the Year 2017 (automobil 2017. godine). Za trotinet e-Kick je ovo tek prvo prestižno odlikovanje.

International Engine of the Year Awards 2017

  • 10.7.2017

Trocilindrični 1,2-litarski benzinski motor s turbokompresorom PureTech grupacije PSA je ove godine bio ponovno izabran za "motor godine"

Na 18. izdanju natjecanja "International Engine of the Year Awards" u Stuttgartu međunarodni žiri novinara dodijelio je trocilindričnom turbo motoru 1.2L PureTech nagradu za najbolji motor 2017. godine u kategoriji motora sa zapreminom od 1 do 1,4 litara.

Proizvodni i tržišni uspjeh
Nagrada za "motor 2017. godine" će već treći put zaredom krunisati tržišni uspjeh ovog motora, koji je inače dostupan sa 110 i 130 konjskih snaga (PureTech 110 S&S i PureTech 130 S&S).
-    Od početka prodaje u 2014. godine do danas u proizvodnim pogonima Française de Mécanique u francuskom Douvrinu (Pas de Calais) i Xiang Yang u Kini proizveli su već više od 850.000 primjeraka ovog motora. Krajem 2017. godine će početi da proizvode motor i u francuskoj tvornici u Trèmeryju (Moselle) kako bi zadovoljili povećanu potražnju i time udvostručili proizvodnu kapacitetu motora u Francuskoj. Prema prognozama, godišnja proizvodna količina će premašiti 1 milion primjeraka do 2019. godine.
-    S motorom 1.2L PureTech, koji je dostupan sa 110 ili 130 konjskih snaga, opremljena su višenamjenska vozila i vozila sa srednjim nivoom opreme svih marki grupacije PSA. Danas ga ugrađuju već u više od 90 različnih aplikacija koje prodaju u skoro 70 država. U 2017. godini je znatno doprinio tržišnom uspjehu novih modela grupacije, kao što su novi Peugeot 3008, izabran za "Evropski auto 2017. godine".
-    Na evropskom tržištu modularna porodica 3-litarskog motora 1.2L PureTech predstavlja trećinu od ukupno prodanih benzinskih i dizelskih motora grupacije PSA.

Još učinkovitija i ekološki prihvatljivija ponuda

Vožnja s 3-litarskim turbo motorom 1.2L PureTech već ionako spada među najudobnije na tržištu i to od najnižih okretaja dalje, a mi ćemo ga naravno i dalje razvijati, tako da će krajem 2017. godine imati znatna poboljšanja s kojima će dobiti na učinkovitosti i omogućiti još manju potrošnju goriva (do 4 %):
-    uvođenje filtera krutih čestica (FAP), koji omogućava više od 75 % niže emisije krutih čestica i prijevremeno ispunjavanje zahtjeva budućih emisijskih standarda u Evropi i u Kini do 2020. godine;
-    optimizacija iskorištenosti posebno u vezi s osavremenjivanjem ciklusa izgaranja i tlakom ubrizgavanja povećanim na 250 bar;
-    smanjenje trenja i uvođenje novog turbokompresora;
-    kompaktnija struktura motora za osiguranje optimalne aerodinamičnosti (niži koeficijent otpora zraka (SCx)).

Christian Chapelle, direktor pogonskih sklopova i podvozja grupacije PSA, ovom prilikom je izjavio: "S ovom nagradom dobili smo potvrdu o kvaliteti i izuzetni učinkovitosti naših benzinskih motora. Mi ćemo i dalje nastojati da optimiziramo naše motore s unutrašnjim izgaranjem kako bi postali još učinkovitiji, ekološki prihvatljiviji i pripremljeniji za prijelaz na druge izvore energije."

Evropski automobil godine 2017 PEUGEOT 3008

  • 10.03.2017

Novi PEUGEOT 3008 je 6. marta u Ženevi, osvojio titulu Evropski automobil godine 2017 (Car of the Year 2017), koju mu je dodijelio žiri od 58 evropskih novinara.

Novi SUV PEUGEOT 3008 osvojilo je titulu "Evropski automobil godine 2017". Članovi žirija pohvalili su njegov stilski i unutrašnji dizajn kao i njegove performanse. Zbirki od oko dvadeset drugih nagrada, koje je novi PEUGEOT 3008 već osvojio, pridružit će se i ovo prestižno priznanje.

Nagradu Evropski automobil godine dodjeljuje žiri sastavljen od 58 iskusnih novinara iz 22 država. Od početka 2016. godine u izboru je učestvovalo trideset modela vozila. 6 marta 2017. godine, uoči predvečerja Salona automobila u Ženevi, ovogodišnju titulu na završnom glasanju osvojio je novi PEUGEOT 3008.
 
”Izuzetno sam ponosan i presretan da je novi PEUGEOT 3008 osvojio titulu Evropski automobil godine 2017. Ovo priznanje je vrhunac petogodišnjeg nevjerojatnog rada timova marke Peugeot i naše grupacije.” Jean-Philippe Imparato, generalni direktor marke PEUGEOT.

Evropski automobil godine 2017.: novo sportsko terensko vozilo PEUGEOT 3008 je stiglo u pravo vrijeme! Namijenjeno je izbirljivim kupcima koji su u potrazi za isticanjem i novim doživljajima, zato nastoji postati jedno od najvažnijih imena u kategoriji kompaktnih sportskih terenskih vozila. Novi PEUGEOT 3008 pruža jedinstvenu kombinaciju stila, udobnosti i ponašanja na cesti. Spektakularni PEUGEOT i-Cockpit® uključuje najsavremeniju tehnologiju i daje vozačevom mjestu potpuno novo značenje. Zahvaljujući kompaktnom volanu, 12,3-inčnom ekranu u visini očiju i središnjem ekranu na dodir s kapacitativnom tehnologijom u kombinaciji s ergonomskim klavirskim tipkama nudi intuitivnije i intenzivnije doživljaje u vožnji. Novi PEUGEOT 3008 također nudi brojne sisteme za pomoć u vožnji i ostalu tehnološku naprednu opremu kao i mogućnosti za komunikacijsko povezivanje.

Novi PEUGEOT Partner Tepee Electric

  • 29.03.2017

Novi PEUGEOT Partner Tepee Electric spaja adute porodičnog monovolumena Partner Tepee koji su zaslužni za njegov uspjeh već od samog početka prodaje, sa prednostima i užitkom u vožnji s električnim vozilima. Uz prostranu i prilagodljivu unutrašnjost nudi udobnost za pet putnika. PEUGEOT Partner Tepee Electric namijenjen je rastućem broju kupaca koji žele spojiti električnu mobilnost sa različitim svakodnevnim aktivnostima osobne prirode ili sa kombinacijom osobnih i poslovnih aktivnosti. Homologirana autonomija od 170 km dovoljna je za potrebe većine evropskih vozača koji dnevno u prosjeku prijeđu manje od 60 km. PEUGEOT Partner Tepee Electric na taj način proširuje polje upotrebe električnih vozila: svakodnevne grupne vožnje, na primjer do posla i ostalih ciljeva kao i porodični izleti od sada su kompatibilni s električnom mobilnošću.

 Privlačan trošak upotrebe

Novi PEUGEOT Partner Tepee Electric znači i bezbrižno održavanje koje je za oko 30 % jeftinije u usporedbi sa vozilom koje ima motor s unutrašnjim izgaranjem:

  • Pogonski akumulator ima 8 godina odnosno 100.000 km garancije, a električni pogon 5 godina odnosno 50.000 km kada je ispunjen prvi od oba  uvjeta;
  • Interval održavanja je 2 godine ili 40.000 km nakon prve godine, a pritom nam nije potrebno ulje, remeni, a ni rashladna tekućina.
  • S obzirom da nema mjenjača i kvačila, manje je elemenata koje je potrebno pregledati.
  • Zbog dvostruke rekuperacije energije prilikom usporavanja i kočenja kočnice su rjeđe opterećene i manje istrošene.

S druge strane, energetski trošak po kilometru kod električnog vozila je približno 4-puta manji od goriva za vozilo koje ima motor s unutrašnjim izgaranjem*.

 

Užitak u vožnji na struju

Novi Partner Tepee Electric, koji je proizveden na osnovu porodičnog monovolumena PEUGEOT Partner Tepee s motorom sa unutrašnjim izgaranjem, ima električni pogonski sklop koji se je već pokazao kod malog furgona PEUGEOT Partner Electric, koji je u prodaji od 2013. godine.

 Kompaktan i veoma učinkovit električni motor je sinkroni motor s permanentnim magnetima i razvija 49 kW (67 KM) / 200 Nm, a ugrađen je u motornom prostoru. Dva sklopa litij-ionskih akumulatora sa velikom energetskom gustoćom i učinkovitošću 22,5 kWh integrirana su u podvozju na obje strane zadnje osovine. Takva integriranost je u korist niskom težištu i boljem ponašanju tokom vožnje i vodljivosti novog vozila PEUGEOT Partner Tepee Electric. Dodatna prednost ove integracije je i nepromjenljiva korisnost putničkog prostora i prikladan prtljažni prostor modela Partner Tepee.

 

*Pored toga prema evropskoj studiji NewMotion 25 % korisnika električnih vozila ocjenjuje da mjesečno uštede do 60 % prijevoznih troškova u usporedbi sa klasičnim vozilom na benzinski pogon.

  • NOVI PEUGEOT 3008 DKR KREĆE U OSVAJANJE RELIJA DAK