2008
2008

PEUGEOT SUV 2008

ACTIVE CITY BRAKE

/image/77/8/peugeot_suv2008_layout4-4.196778.jpg

Tehnologija Active City Brakei (automatsko kočenje u granju u slučaju opasnosti od sudara) je novi sistem za sprečavanje prometne nezgode ili smanjenje njenih posljedica ako vozač ne uspije posredovati tokom vožnje u gradu pri brzinama do 30 km/h.

Laserski senzor kratkog dometa koji se nalazi na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla prepoznaje prepreke poput vozila koje vozi u istom pravcu i ili stoji ispred vozila. U tom slučaju automatski aktivira kočenje s maksimalnom snagom i, kako bi izbjegao sudar ili ograničio njegove posljedice tako da smanji brzinu sudara. U nekim slučajevima sistem može čak automatski zakočiti do potpunog zaustavljanja vozila i na taj način izbjeći sudar s vozilom koje vozi ispred njega.

ESP

/image/77/9/peugeot_suv2008_layout1-4.196779.jpg

Kompaktno sportsko terensko vozilo PEUGEOT 2008 je serijski opremljeno sistemom ESP (sistem za dinamičku kontrolu stabilnosti) s mogućnošću isključivanja koji djeluje povezano sa sistemom za upravljanje proklizavanja pogonskih točkova (ASR), sistemom za dinamičku kontrolu stabilnosti (CDS), pomoć pri kočenju u nuždi (AFU), sistemom protiv blokiranja točkova (ABS) i elektronskom raspodjelom sile kočenja.

S obzirom na tip motora ESP može djelovati u sprezi sa sistemom Hill Assisti, koji za kratko vrijeme imobilizira vozilo i i na taj način vam nudi dovoljno vremena da tokom kretanja na uzbrdici premaknete nogu s pedale kočnice na pedalu gasa.

STRUKTURA

/image/78/0/peugeot_suv2008_layout1-5.196780.jpg

Novo sportsko terensko vozilo PEUGEOT 2008 ima ultra laku strukturu karoserije koja je dizajnirana za osiguranje preciznosti i maksimalne apsorpcije energije u raznim vrstama sudara i smanjenje njihovih posljedica koje bi mogli pretrpjeti putnici vozila i ostali učesnici u prometu.

Rezultat toga je izdržljivo i lako voziloi, što pruža pokretljivu vožnju, nisku potrošnju goriva i užitke u vožnji.

ZRAČNI JASTUCI

/image/78/1/peugeot_suv2008_layout5-2.196781.jpg

Novo kompaktno sportsko terensko vozilo PEUGEOT 2008 za još veću sigurnost putnika u slučaju sudara raspolaže sa šest zračnih jastuka koji su dostupni serijski:

  • • 2 čeona zračna jastuka za zaštitu vozačeve i suvozačeve glave i prsnog koša u slučaju čeonog sudara;
  • • 2 prednja bočna zračna jastuka za zaštitu vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara;
  • • 2 zavjesasta zračna jastuka uz prednja i zadnja sjedala za zaštitu glave putnika na prednjim i zadnjim sjedalima.

FAROVI ZA OSVJETLJENJE KRIVINA

/image/78/2/peugeot_suv2008_layout4-3.196782.jpg

Kada prilikom uključenih kratkih ili dugih svjetala uključimo pokazivač pravca odnosno kada volan okrenemo do određenog uglai, svjetlosni snop prednje maglenke će osvijetliti unutrašnjost krivine ako brzina vozila nije veća od 40 km/h (u gradskoj vožnji, na cestama s puno krivina, u raskrsnicama, tokom parkiranja ...).