PRESKOČI NA SADRŽAJ
PEUGEOT e-LEGEND koncept

PEUGEOT e-LEGEND Concept: autonomno vozilo marke PEUGEOT

MANIFEST AUTOMATIZIRANE VOŽNJE

 

Budući da autonomija ne ide ruku pod ruku s monotonijom, a energetska tranzicija neće izbrisati 120 godina automobilske historije, PEUGEOT s ponosom najavljuje e-LEGEND CONCEPT.

 

#UnboringTheFuture

 

 

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT nije samo tehnološki manifest. To je vizija marke PEUGEOT koja je aktivno usmjerena na optimističnu i iznimno poželjnu budućnost. Za PEUGEOT su riječi autonoman i električni sinonimi za još intenzivnije emocije. Dosada nikada neće biti zapisana u genima marke Peugeot.

BEZKOMPROMISAN GT

 

Tokom cijelog projekta dizajnerski tim PEUGEOT vodila je želja da ponudi bogato estetsko, tehnološko i virtualno iskustvo u kompaktnom kupeu. Ova realnost u smislu volumena i proporcija čini PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tako dinamičnim i omogućuje mu da utjelovljuje ambiciju marke PEUGEOT s toliko modernosti i energije.

VIRTUALNO ISKUSTVO

 

Naš jedini cilj: da se osjećate ugodno u svom vozilu, kako god ga vozili i jednako udobno kao kod kuće. Suptilna kombinacija visokotehnoloških elemenata i profinjenih materijala.

UŠTEDITE VRIJEME

 

S PEUGEOT e-LEGEND konceptom cilj marke PEUGEOT je produbiti i usavršiti iskustvo 100% autonomnog, električnog i povezivog vozila.

 

Responsive i-Cockpit nadograđen je više funkcijama kako bi korisnicima ponudio virtualnu vožnju posebno prilagođenu svakom od četiri raspoloživa načina.

U današnjem pretjerano stimuliranom svijetu pronaći malo vremena za sebe vjerojatno je naše najdragocjenije dobro.

Uz autonomnu vožnju moći ćete pronaći vrijeme za sebe i priuštiti si nova iskustva u vozilu.

ČETIRI NAČINA VOŽNJE

 

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT nudi četiri načina vožnje, ovisno o uvjetima u prometu ili zahtjevima vozača.

DEUX MODES AUTONOMES
SOFT : mélange de matière digitale et d’informations réduites au strict minimum,
SHARP : connexion maximale à son activité digitale (réseaux sociaux, agenda, etc) et typage dynamique possible de la voiture.
 
DEUX MODES MANUELS
LEGEND : mode "cruising" avec rappel des trois cadrans du 504 Coupé et affichage du bois traité numériquement sur les différents écrans.
BOOST : conduite dynamique et stimulante grâce à la motorisation électrique performante. Immersion à 180° avec projection de la route sur un seul grand écran.
 

 

U autonomnom načinu vožnje prilagođava se i konfiguracija unutrašnjosti vozila PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT zahvaljujući tehnologiji »drive-by-wire«. Volan se uvlači ispod zvučne konzole kako bi se potpuno oslobodio 49-inčni ekran, prednja se sjedala prebacuju, bočni nasloni za ruke automatski se preklapaju otvarajući pristup velikom prostoru za spremanje i površini za indukcijsko punjenje pametnih telefona, dok glavnim prekidačima može se pristupiti putem središnje konzole integrirane u vozačevo sjedalo.

 

Putnici tada mogu uživati u svojoj omiljenoj aktivnosti: igranje videoigre ili gledanje filma, bilo na zakrivljenom središnjem ekranu ili na oba ekrana integrirana u sjenilo.

100% ELEKTRIČNI POGONSKI SKLOP

 

Potpuno integriran u realističnu viziju marke o energetskoj tranziciji, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT pokreće 100% električni pogonski sklop.

S baterijama od 100 kWh, motor razvija 800 Nm okretnog momenta i 340 kW snage, koja se raspoređuje na sva četiri pogonska točka. Zahvaljujući ovom stupnju performansi, moguće je ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde i postići maksimalnu brzinu od 220 km/h. Domet iznosi 600 km prema WLTP ciklusu, od čega se 500 km može postići nakon 25 minuta brzog punjenja. 

PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT njeguje mentalitet nula tehnoloških ograničenja nudeći indukcijsko punjenje.

AUDIO I POVEZIVO URANJENJE

U partnerstvu s kompanijom SOUNDHOUND Inc.®, vodećim u tehnologijama umjetne inteligencije, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT nudi osobnog asistenta s glasovnim upravljanjem prilagođenim autonomnoj vožnji.

Izgovarajući samo jednu rečenicu, vozač može promijeniti način vožnje, slušati pjesme sa svoje omiljene liste, pa čak i otvoriti ili zatvoriti električna vrata vozila.

Sistem odgovara digitalnim glasom i razumije 17 jezika.

Verzija ovog sistema, prilagođena našim serijskim vozilima, bit će dostupna na proizvodima marke PEUGEOT u roku od 2 godine.

 

PEUGEOT i FOCAL rade zajedno na iskustvu slušanja u budućnosti, spajajući stroge standarde s inovacijama kako bi pružili jedinstveno audio iskustvo.

FOCAL® akustična arhitektura osigurava optimalno reprodukciju, bez obzira na izvor reprodukcije.

Najavljujući budućnost integriranog zvuka, sistem ugrađen u PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT posebno je dizajniran da ponudi dvije potpuno nove audio funkcije:

»mapping« koja omogućuje slanje navigacijskih poruka samo vozaču, dok ostali putnici slušaju glazbu,

»zoning« koja omogućuje potpuno individualan odabir sadržaja, čime se svaki putnik može okružiti svojim audio »mjehurićem« bez ometanja ostalih.

ATLETSKI I SENZUALNI IZGLED

 

PEUGEOT dokazuje da i hiper tehnološko vozilo može izgledati poželjno.

 

Odabir siluete kupea za autonomno vozilo osigurava još intenzivnije iskustvo vožnje korištenjem vrlo modernih elemenata te vrlo realističnih i pragmatičnih dimenzija i proporcija. Nedavno uvedene nove električne konstrukcijske platforme otvaraju brojne mogućnosti za dizajnere, eliminirajući tehnička ograničenja motora s unutrašnjim izgaranjem.

 

Kako bi uspješno uokvirio svoju tehnološku viziju, PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT oslanja se na naslijeđe marke. Naklon ovom nasljeđu je njegova reinterpretacija glavnih stilskih tema vozila 504 Coupé: lagana, aerodinamična, sportska i senzualna silueta s kabinom, nagnutom prema stražnjoj osovini i velike staklene površine.

 

Sprijeda je izgled vozila prepoznatljiv zahvaljujući vizualnom potpisu s tri lavlje kandže i dva modula koji podsjećaju na četiri prednja svjetla modela 504 Coupé.

Tehnički sklop nalazi se ispod prednjih farova i uključuje sve funkcije za pomoć u vožnji.

Cijela prednja maska uhvaćena je između prednjih branika i podijeljena crnim aluminijskim nosačem, što je počast kromiranim odbojnikom od nehrđajućeg čelika.

 

Stražnja vizualna signatura, tipična za asortiman PEUGEOT vozila, također sadrži tri lavlje kandže i tretirana je vrlo tehnološki.

Treće kočiono svjetlo, smješteno na vrhu stražnjeg stakla, prostire se cijelom njegovom širinom sa sistemom višestrukih reflektora koji reflektira svjetlost na zadnje staklo.

 

Bočne površine se sastoje od tri različita sklopa, uključujući proširenje tehničke platforme u donjem dijelu i velika zastakljena površina inspirirana kombinacijom metala/stakla PEUGEOTA 504 Coupé. Velike staklene površine preplavljuju putnički prostor PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT-a svjetlom. Dizajn koševa blatobrana stvara negativan prostor, a prednji blatobran sadrži otvor za zrak. Cijeli dizajn spaja metalni luk koji okružuje bočne prozore i naglašava staklo na vratima prtljažnika, okruženo okvirom i fasetama. Ispod zadnjeg ugaonog stakla izvana se vidi ekran na kojem se korisniku prikazuje personalizirana poruka dobrodošlice i razina napunjenosti čak i prije pokretanja. Osim toga, upozorava osobe vani da je vozilo u autonomnom načinu. Ručica za otvaranje vrata na dodir diskretno je skrivena u zadnjem ugaonom staklu.

 

Karoserija se može pohvaliti vrlo glatkom i suptilnom završnom obradom u sivoj boji šampanjca.

Ovisno o vanjskom svjetlu, boja se mijenja od sjajnog kroma, koji reflektira cijelu okolinu, do poliranog metalik izgleda s brončanom nijansom.

Korišteni postupak sličan je onom koji se primjenjuje na bočice vrhunskih marki parfema.

 

Točkovi su opremljeni felgama od 19 inča i MICHELIN® gumama masovne proizvodnje

pružajući stvarnost i vjerodostojnost.

NAJKVALITETNIJI MATERIJALI

 

Kako bi stvorili svijetli, elegantni putnički prostor, dizajneri su se odlučili za tople materijale, nadoknađujući hladne digitalne površine: suprotnost vratolomnoj utrci prema potpuno digitalnom.

 

Baršun se vraća u svoju popularnost. Odabran u svojoj inkarnaciji najbolje kvalitete: gladak i vrlo ugodan na dodir, svileni baršun je promišljeno pomiješan s modernim tehničkim pletivom koje nudi širi raspon mogućnosti dekoracije.  Satkano je digitalno i posebno za PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT od svjetleće niti koja podsjeća na boju baršuna. Ovaj materijal se također koristi u modelima PEUGEOT 3008 SUV i 5008 SUV.

 

Gornji dijelovi i pragovi vrata izrađeni su od paldao drva od strane našeg partnera HERVET MANUFACTURIER®. Podrijetlom iz obnovljivih šuma, ovo egzotično drvo jako podsjeća na namještaj iz 60-ih godina prošlog stoljeća, kada su u modi bili ružino drvo ili ebanovina. Tamne vene ovog drva ističu tirkizno plavu boju sjedala i podne obloge.  Ova moderna interpretacija drva podsjeća na armaturne ploče GT verzija PEUGEOTA 3008, 5008 i 508.

VIRTUALNE, TOPLE EMOCIJE

 

Naš jedini cilj: da se osjećate ugodno u svom vozilu, kako god ga vozili i jednako kao kod kuće kroz kombinaciju visokotehnoloških komponenti i profinjenih materijala.

 

Po putničkom prostoru rasprostranjena su dva glavna tematska motiva digitalnog materijala (ili digitalne interpretacije stvarnih materijala): mreže brončanih linija ili mreže linija koje imitiraju učinak drva namještaja. Ovi se tematski motivi projiciraju na 16 ekrana različitih veličina, uključujući 49“ zakrivljeni ekran ispod zvučne trake okrenut prema putnicima, 29“ ekran u vratima i 12“ ekran u svakom sjenilu. Digitalne površine pažljivo su dizajnirane kako bi se neprimjetno uklopile i uskladile s pozadinom putničkog prostora. Središnja konzola omogućuje pristup glavnim kontrolama vožnje putem okretnog izbornika i 6“ ekrana na dodir. Lijevo od volana nalazi se set digitaliziranih klavirskih dirki koje se mogu konfigurirati prema načinu vožnje.

 

 

Dizajn sjedala u obliku slova H i okomitih jastuka sjedala inspirirani su PEUGEOTOM 504 Coupé: ušteda na težini zahvaljujući najkompaktnijim mogućim dimenzijama, "comfort fit" koji pruža udobnost i poticajnu potporu (poput odijela po mjeri) zahvaljujući upotrebi memorijske pjene. Nasloni za glavu su integrirani u sjedalo, podesivi i mogu se potpuno sklopiti u sjedalo.

 

Responsive i-Cockpit® ima sve prednosti uređaja PEUGEOT i-Cockpit® drugih modela PEUGEOT. Konkretno, uključuje instrument ploču u razini očiju s tri mjerača i ultra kompaktnim volanom.

 

Virtualni doživljaj i personalizaciju putničkog prostora dodatno naglašava raspršivač mirisa koji parfimira vozilo. EX-NIHILO® kreirao je dva parfema specifična za PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT.