KAKO OČISTITI AUTOMOBIL

KAKO OČISTITI AUTO GDJE VIRUS MOŽE PREŽIVJETI I VIŠE DANA?

U vrijeme kada je javni život zaustavljen, dosljedno pridržavanje mjera samozaštite i dalje je od ključnog značaja za suzbijanje novog koronavirusa. Osim osnovnih higijenskih mjera i socijalne izolacije, ne smijemo zaboraviti da se virus širi na različite načine i može ostati na površinama duže vremena. Kao i mi sami, tako su i automobili nosioci bakterija i zaraza. Iako postoji puno informacija o općoj higijeni, manje je specifičnih informacija o tome kako dezinficirati automobil. Da biste spriječili širenje koronavirusa, u nastavku vam predstavljamo nekoliko savjeta za dezinficiranje automobila.

Svaki put kada idete u trgovinu, na posao, kod liječnika ili obavljate druge hitne poslove, važno je da dezinficirate automobil i tako zaštitite svoje zdravlje. Dakle, nije važno samo dosljedno pranje ruku, jer svaki put kada sjednete za volan sa njega možete ponovo pokupiti mikrobe, zato morate očistiti sve što dodirnete u automobilu.

FOKUSIRAJTE SE NA UOBIČAJENE KONTAKTNE TOČKE VOZILA

Volan možda ne izgleda prljavo, ali je dokazano da je prljaviji od WC školjke. Svaki put kada sjednete u auto, očistite ga dezinfekcijskim odnosno osvježavajućim maramicama. Pri tom izbjegavajte agresivne alkoholne otopine koji mogu oštetiti kožu i druge tkanine.

Osim očiglednih kontaktnih točaka, kao što su kvaka na vratima, brava, obruč volana, ručica mjenjača, pobrinite se da je čista i armaturna ploča, svi tasteri, pokazivači smjera, sigurnosni pojasevi, dječja sjedalica, odnosno sve ono što dodirnete.

Presvlake nježno očistite upotrebom sapuna i vode ili sredstvom za čišćenje s malim sadržajem alkohola koji smanjuje učinak sušenja. Nakon čišćenja pobrinite se i za vlaženje s kožnim balzamom.

Peugeot
Peugeot

Spoljašnjost automobila manje je osjetljiva na prenošenje virusa jer sunce skraćuje njegov životni vijek. Ipak, dobro je dezinficirati ručke vrata i ostale spoljašnje točke dodira.

Nakon čišćenja automobila, pobrinite se naravno i da temeljito očistite i dezinficirate ruke, pri čemu ne dodirujte oči, usta ili nos, jer postoji rizik prenošenja virusa.

SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE MOŽETE NAPRAVITI SAMI

Pri čišćenju površina u vozilu treba izbjegavati vodikov peroksid i sredstva koja sadrže amonijak jer mogu oštetiti površine. Najbolji izbor za čišćenje su krpe od mikro vlakana, dezinfekcijske krpe ili osvježavajuće maramice.

Ako ih nemate pri ruci, možete koristiti sapunicu koju ste napravili kod kuće, kojoj možete za bolju učinkovitost dodati sodu bikarbonu, sirće i eterično ulje za ljepši miris.

Jednostavan recept za univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju:

U toplu vodu dodajte nastrugani sapun i miješajte dok se ne otopi. U sapunicu prije nego što proključa dodajte sodu bikarbonu. Smjesu sklonite da se ohladi, a zatim dodajte alkoholno sirće i po želji eterično ulje. Soda bikarbona u sredstvu za čišćenje djeluje antiseptično, dok alkoholno sirće odmašćuje i dodaje sjaj površinama u automobilu.

Kod kuće također možemo napraviti dezinfekciono sredstvo. Za 100 mililitara potrebna vam je sterilna bočica s raspršivačem, 96 % etanol, aloe vera i eterično ulje po želji. U bočicu sipajte etanol (96 ml), dodajte aloe vera gel (3 ml) i eterično ulje (1 ml).

PRIPREMITE KOMPLET ZA SAMOZAŠTITU

Savjetujemo vam da za vaš automobil pripremite mali komplet koji će sadržati dezinfekcijsko sredstvo, vlažne maramice, masku i rukavice, koji će vam uvijek biti pri ruci za sigurno putovanje za vrijeme pandemije. Sa maramicama možete brzo obrisati površine automobila, a zaštitna maska, rukavice i dezinfekcijsko sredstvo poslužit će vam prilikom posjete trgovini da bi se zaštitili od eventualne zaraze.